De ce as alege implantul sau puntea?


Multi dintre noi avem probleme cu dantura. Se datoreaza modului nesanatos in care ne hranim: mancam la ore tarzii, nu ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, bem bauturi acidulate, mancam mancare de tip junk food; toate aceste lucruri care par marunte facute in fiecare zi ne afecteaza pe termen lung. O carie cat un punct devine o carie mai mare care aduce durere la masticatie, sensibilitate la cald si rece, dureri in miez de noapte fara vreo reactie la analgezice, toate ducand la o goana disperata spre cabinetul stomatologului care ar trebui sa ne salveze din calvar.

De cele mai multe ori ajungem pe scaunul torturii prea tarziu. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu: fie ca suntem copii sau adulti in toata regula, avem o teama necontrolata de mersul de dentist. Sunt putini cei care potspune altfel. De fapt ei sunt cei norocosi. Se duc din timp si isi plombeaza maselele si dintii inainte ca lucrurile sa scape de sub control.

Pentru ceilalti, cei fricosi si care procrastinam pana si lucrurile care tin de sanatatea noastra, extractia dentara este singura solutie. Dispare durerea, dispare si dintele. Problema este ca dupa ce se vindeca locul, nu prea putem manca acolo. Atunci decidem ca trebuie sa umplem acea gaura cu un dinte nou, fie el si fals. Primul lucru care ne vine in minte este implantul dentar. Simplu de zis, mai complicat de dus la bun sfarsit. Are 3 faze, deci presupune mai multe vizite la stomatolog. In prima faza in osulalveolar se planteaza implantul urmand sa fie cusut in gingie cu fire de sutura. Dupa o perioada de 3-6 luni ne reintoarcem in cabinet pentru a doua faza, cea proteica in care ni se introduce bontul protetic. Ultima faza este punerea unei coroane dentare care va asigura un aspect cat mai apropiat de natural, de dintele natural. Implantul este fabricat dintr-un material bio-compatibil care se integreaza perfect in organismul pacientului. Rata de succes este de peste 95%.

Din anumite motive, sa zicem ca pacientul nu poate beneficia de implant. Boli precum diabetul sau cele legate de glanda endocrina pot impedica o astfel de interventie. Daca mai multi dinti sunt afectati sau osul alveolar nu este viabil, atunci trebuie apelat la o punte dentara. Puntea este o constructie mai complexa decat implantul datorita celor 2 componente interdependente si adiacente: stalpii de sustinere adica dintii adiacenti locului extractiei si dintele fals propriu-zis. In dintii sanatosi de langa locul extractiei se introduc coroane dentare care se cimenteaza. Dintele fals vine intre cei doi stalpi pentru a inlocui dintele extras.

De asemenea, pacientul poate beneficia de o punte dentara de extensie ceea ce inseamna ca dintele fals nu sta intre stalpii de sustinere, ci dupa ei, in dreapta lor. Pentru o astfel de constructie, punte normala sau de extensie, pacientul este nevoit sa vina in cabinet de mai multe ori. Prima data se cimenteaza coroanele pe dintii adiacenti, apoi se ia masura pentru dintele fals, se pune o constructie de proba pentru ca pacientul sa se obisnuiasca, cu noua structura dentara, intr-un final se pune dintele definitiv.

Ambele operatiuni se desfasoara sub anestezie locala, astfel ca pacientul nu va simti nimic in timpul interventiei, doar un mic dinsconfort cand efectul anesteziei va trece. Acest lucru se intampla in aproximativ 3 ore.

Atat implantul, cat si puntea dentara sunt cunoscute pentru rezistenta lor in timp. Exista oameni care au implanturi de 30 ani. Altii au punti foarte vechi care au rezistat in timp, si-au scos banii si si-au ajutat posesorii sa manance fara frica si fara disconfort. Cand este vorba de punti in partea din fata a danturii, este bine stiut ca aspectul estetic a fost poate prima cauza a alegerii unei astfel de constructii. Nu e nimic mai frumos decat un zambet stralucitor, cu dinti ingrijiti!

Aceste doua structuri artificiale necesita o igiena cel putin la fel de buna ca a unui dinte sau unui grup de dinti naturali, adica: evitarea bauturilor acidulate si bogate in zaharuri pentru ca favorizeaza aparitia cariilor, o alimentatie cat mai sanatoasa, bogata in fructe si legume, spalat pe dinti dupa fiecare masa/gustare, folosirea apei de gura sau a atei dentare.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s